Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Τσουρέκια με ζαχαρούχο

ΥΛΙΚΆ
1 ζαχαρούχο γάλα
3 κουτιά ζάχαρη ( μετράμε με το κουτί απ΄το ζαχαρούχο)
2 βανίλιες
6 αυγά
2 κουτιά σπορέλαιο ή αραβοσιτέλαιο ή ενα βούτυρο ενα λάδι
1 κουτ. γλ. κακουλέ
4 κουτ. γλ. μαχλέπι

1 πορτοκάλι ( το χυμό και το ξύσμα)
1 κοτ. γλ. μαστίχα χίου
200 γρ μαγιά νωπή
1 κουτ .γλ. γεμάτο μπείκιν
3 κιλά αλεύρι σκληρό ή ειδικό για τσουρέκι
3 κουτια χλιαρό νερό

ΕΚΤΈΛΕΣΗ
σε μια κατσαρόλα, θερμαίνουμε ανακατέυοντας τα 4 πρώτα υλικά μέχρι  να λιώση η ζάχαρη. χαμηλώνουμε τη φωτιά 2-3. σε μια λεκάνη μεγάλη λιώνουμε τη μαγιά με τα 3 κουτιά νερό (χλιαρό) και αφού λιώσει προσθέτουμε στην λεκάνη το μείγμα την κατσαρόλα που πρέπει να είναι χλιαρό οχι ζεστό για να μην κάψουμε την μαγιά μας. Βάζουμε και τα υπόλοιπα υλικά προσθέτουμε και το αλεύρι (εκτός το λάδι ή το βούτυρο).Ζυμώνω και βάζουμε σιγά σιγά το λάδι ή το βούτυρο μέχρι να το πάρει όλο και το αφήνω το μείγμα σκεπασμένο σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 2 ώρες για να φουσκώσει. Πλάθω τα τσουρέκια (200γρ το κορδόνι)και τ΄αφήνω 20-30' σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν. Τ' αλείφω με αυγό και πασπαλίζω με σουσάμι ή φιλέ αμύγδαλο.Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για περίπου 20-25 λεπτά.