Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Ποντιακά πισία

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 1000 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι μαγιά ή 30 γρ νωπή μαγιά
  • 600 γρ νερό χλιαρό
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού κοφτό αλάτι
  • μείγμα από ελαιόλαδο και σπορέλαιο για το τηγάνισμα
  • Υλικά για τη γέμιση τυριού

  • 500 γρ. φέτα σπασμένη
  • 2 αυγά
  • πιπέρι (προαιρετικό)

Υλικά για τη γέμιση πατάτας

4-5 ‏πατάτες βρασμένες και πολτοποιημένες

1 ‏κρεμμύδι τριμμένο

αλάτι, πιπέρι

ρίγανη





Διαδικασία

Σε λεκάνη ανακατεύετε το αλεύρι με τη μαγιά, το νερό, το ελαιόλαδο και το αλάτι, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Η ζύμη πρέπει να κολλάει στα χέρια.

Τη σκεπάζετε με μεμβράνη κουζίνας και την αφήνετε στο φούρνο στους 50 βαθμούς για 1 ώρα ωστε να  φουσκώσει.

Παίρνετε κομματάκια ζύμης στο μέγεθος ενός καρυδιού και τα ανοίγετε στρογγυλά με τον πλάστη ή με το χέρι σας. Γεμίζετε με φέτα, κλείνετε και με πιρούνι στερεώνετε τις ενώσεις. Τρυπάτε τα πισία με πιρούνι για να φουσκώσουν ομοιόμορφα στο τηγάνι.

Τηγανίζετε τα πισία να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές και τα στραγγίζετε σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας.

Tips

Μπορείτε μερικά πισία να τα κάνετε σκέτα και να τα περιχύσετε με μέλι.