Τα τελευταία χρόνια θα τα βρείτε και έτοιμα-βαμμένα στα είδη τροφίμων και στα super markets, όμως η διαδικασία για να τα βάψετε είναι απλή και από τις ...τελετουργίες που ειδικά αν έχετε παιδιά, θα τα κάνει να αισθανθούν ότι πραγματικά αυτές οι μέρες είναι γιορτινές και ιδιαίτερες μέσα στο σπίτι και θα τους προσφέρουν ανεκτίμητες ...μνήμες από τα παιδικά, ανέμελα χρόνια τους.
1. Κατ΄αρχήν αγνοείστε την πρώτη συμβουλή του παλιού καλού καιρού, που συνιστούσε να χρησιμοποιήσετε μια "παλιά κατσαρόλα". Οισύγχρονες βαφές είναι τέτοιου τύπου, που δεν αφήνουν ανεξίτηλα σημάδια, στις επίσης σύγχρονου τύπου ανοξείδωτες κατσαρόλες και μόνο για τα χέρια σας δεν ισχύει το ίδιο. Αν δεν χρησιμοποιήσετε γάντια, ειδικά για το γυάλισμα, θα μείνουν "χρωματιστά" για 1-2 μέρες.
2. Αν έχετε τα αυγά στο ψυγείο, βγάλτε τα αρκετές ώρες πριν το βάψιμο και ξεπλύντε τα με χλιαρό νερό να καθαρίσουν εντελώς από οτιδήποτε. Το αποτέλεσμα θα είναι ωραιότερο, αν χρησιμοποιήσετε κατάλευκα αυγά.
3. Τοποθετείστε τα αυγά σε μια φαρδιά κατσαρόλα με νερό που δεν έχει ακόμη αρχίσει να βράζει, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τα να βράσουν, χωρίς νακοχλάζουν, για 10-15 λεπτά. Καλού κακού πριν τα βγάλετε όλα, σπάστε ένα για να βεβαιωθείτε ότι έχουν βράσει και είναι εντελώς σφιχτά. Ένα τρικ για να αποφύγετε κάποια να σπάσουν είναι να τοποθετήσετε στον πάτο της κατσαρόλας ένα wettex ή πάνινη πετσέτα και πάνω να ακουμπήσετε τα αυγά.
4. Αφήστε τα να στεγνώσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί και συνεχίστε με την μπογιά, ακολουθώντας τιςοδηγίες της συσκευασίας. Το κάθε φακελάκι στη συσκευασία του συνήθως αναφέρει ότι "βάφει 50 αυγά", αλλά εσείς μην το πιστέψετε... Για πραγματικά έντονο χρώμα, χρειάζεται περισσότερημπογιά και συνήθως και λίγο περισσότερο ξύδι.
Σε 2-3 λεπτά βγάλτε με μια τρυπητή κουτάλα ένα αυγό και αν το χρώμα σας ικανοποιεί, αν όχι αφήστε τα 1-2 λεπτά ακόμη.
6. Ακουμπήστε τα βαμμένα αυγά σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν, βρέξτε ένα μαλακό πανί ή χαρτί κουζίνας με λίγο λάδι και περάστε τα να γυαλίσουν, τοαποτέλεσμα είναι το ίδιο και πολύ πιο οικολογικό από το ειδικό γυαλιστικό που συνήθως περιέχουνοι συσκευασίες βαφής αυγών.

3. Τοποθετείστε τα αυγά σε μια φαρδιά κατσαρόλα με νερό που δεν έχει ακόμη αρχίσει να βράζει, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τα να βράσουν, χωρίς νακοχλάζουν, για 10-15 λεπτά. Καλού κακού πριν τα βγάλετε όλα, σπάστε ένα για να βεβαιωθείτε ότι έχουν βράσει και είναι εντελώς σφιχτά. Ένα τρικ για να αποφύγετε κάποια να σπάσουν είναι να τοποθετήσετε στον πάτο της κατσαρόλας ένα wettex ή πάνινη πετσέτα και πάνω να ακουμπήσετε τα αυγά.
4. Αφήστε τα να στεγνώσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί και συνεχίστε με την μπογιά, ακολουθώντας τιςοδηγίες της συσκευασίας. Το κάθε φακελάκι στη συσκευασία του συνήθως αναφέρει ότι "βάφει 50 αυγά", αλλά εσείς μην το πιστέψετε... Για πραγματικά έντονο χρώμα, χρειάζεται περισσότερημπογιά και συνήθως και λίγο περισσότερο ξύδι.
Σε 2-3 λεπτά βγάλτε με μια τρυπητή κουτάλα ένα αυγό και αν το χρώμα σας ικανοποιεί, αν όχι αφήστε τα 1-2 λεπτά ακόμη.
6. Ακουμπήστε τα βαμμένα αυγά σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν, βρέξτε ένα μαλακό πανί ή χαρτί κουζίνας με λίγο λάδι και περάστε τα να γυαλίσουν, τοαποτέλεσμα είναι το ίδιο και πολύ πιο οικολογικό από το ειδικό γυαλιστικό που συνήθως περιέχουνοι συσκευασίες βαφής αυγών.
Φυσικά με την ίδια ακριβώς διαδικασία θα βάψετε αυγά σε οποιαδήποτε άλλη απόχρωση εκτός από τοκόκκινο, κάτι που συνηθίζεται όλο και περισσότερα τα τελευταία χρόνια.
Παραδοσιακά...
Αν ρωτήσετε τη γιαγιά σας, θα σας πει ότι τα πασχαλινά αυγά κάποτε ήταν αποκλειστικά και μόνο κόκκινα και διακοσμημένα με σχέδια από φύλλα φυτών ή λουλουδιών. Αυτός ήταν ομοναδικός τρόπος που τα στόλιζαν οι παλιότεροι.
Αν λοιπόν θέλετε να είστε απόλυτα πιστοί στην παράδοση:
- Αφού βράσετε τα αυγά, ακουμπήστε στην επιφάνειά τους φυλλαράκια, κουλούδια ή ολόκληρα κλαδάκια φυτών στερεώστε τα καλά στη θέση τους, τυλίγοντας ολόκληρο το αυγό μ΄ένα κομμάτι από νάυλον κάλτσα-καλσόν. Δέστε σφιχτά την άκρη και βάψτε τα αυγά με την κανονική διαδικασία.Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τούλι, ή τουλουπάνι απλά το νάυλον της κάλτσας είναι σίγουρο ότι θα αφήσει την μπογιά να περάσει και να βάψει τα αυγά απολύτως ομοιόμορφα και χωρίς σημάδια.
- Όταν τα βγάλετε από την κατσαρόλα, αφήστε τα να στεγνώσουν εντελώς, κόψτε μ΄ένα ψαλίδι το νάυλον και τραβήξτε απαλά το φυλλαράκι, που θα έχει αφήσει το λευκό αποτύπωμά του πάνω στο αυγό. Γυαλίστε τα με ένα πανάκι ή χαρτί κουζίνας βουτηγμένο σε λίγο λάδι.
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μπορείτε φυσικά να διακοσμήσετε κάθε απόχρωσης και όχι μόνο κόκκινα αυγά
Οικολογικά...
Αν ρωτήσετε τη γιαγιά σας, θα σας πει ότι τα πασχαλινά αυγά κάποτε ήταν αποκλειστικά και μόνο κόκκινα και διακοσμημένα με σχέδια από φύλλα φυτών ή λουλουδιών. Αυτός ήταν ομοναδικός τρόπος που τα στόλιζαν οι παλιότεροι.
Αν λοιπόν θέλετε να είστε απόλυτα πιστοί στην παράδοση:
- Αφού βράσετε τα αυγά, ακουμπήστε στην επιφάνειά τους φυλλαράκια, κουλούδια ή ολόκληρα κλαδάκια φυτών στερεώστε τα καλά στη θέση τους, τυλίγοντας ολόκληρο το αυγό μ΄ένα κομμάτι από νάυλον κάλτσα-καλσόν. Δέστε σφιχτά την άκρη και βάψτε τα αυγά με την κανονική διαδικασία.Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τούλι, ή τουλουπάνι απλά το νάυλον της κάλτσας είναι σίγουρο ότι θα αφήσει την μπογιά να περάσει και να βάψει τα αυγά απολύτως ομοιόμορφα και χωρίς σημάδια.
- Όταν τα βγάλετε από την κατσαρόλα, αφήστε τα να στεγνώσουν εντελώς, κόψτε μ΄ένα ψαλίδι το νάυλον και τραβήξτε απαλά το φυλλαράκι, που θα έχει αφήσει το λευκό αποτύπωμά του πάνω στο αυγό. Γυαλίστε τα με ένα πανάκι ή χαρτί κουζίνας βουτηγμένο σε λίγο λάδι.
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μπορείτε φυσικά να διακοσμήσετε κάθε απόχρωσης και όχι μόνο κόκκινα αυγά

Οι αναλογίες για να δημιουργήσετε τον ...μαγικό ζωμό - μπογιά είναι:
2 - 2 1/2 λίτρα νερό, μισό φλυτζάνι ξύδι και 3-4 φλυτζάνια από το αντίστοιχο λαχανικό ή 3-4 κουταλιές μπαχαρικού. Οι ποσότητες είναι για βάψετε περίπου 15-20 αυγά.
Βράστε τα αυγά σφιχτά με τον ίδιο τρόπο όπως κι αν χρησιμοποιούσατε κανονική βαφή και στη συνέχεια αφήστε για περίπου 1 ώρα μέσα στον ανάλογο ζεστό "ζωμό" από:
- Παντζάρια για ΚΟΚΚΙΝΟ χρώμα
- Κόκκινο λάχανο για ΑΝΟΙΧΤΟ ΜΠΛΕ-ΜΩΒ χρώμα
- Σκόνη τσίλι ή πάπρικας για ΚΙΤΡΙΝΟ-ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
- Καφέ ή τσάι για ΧΡΥΣΑΦΙ - ΚΑΦΕ χρώμα
- Καφέ ή τσάι για ΧΡΥΣΑΦΙ - ΚΑΦΕ χρώμα
- Άνθη βιολέτας για ΜΩΒ χρώμα
- Φλούδες από φρέσκα καρύδια, σπανάκι ή μαϊντανό για ΠΡΑΣΙΝΟ χρώμα
Για να μην απογοητευτείτε από το αποτέλεσμα θα πρέπει να ξέρετε ότι όσο κι αν αφήσετε τα αυγά μέσα στο χρωματισμένονερό, ποτέ δεν θα αποκτήσουν έντονο χρώμα παρά μόνο μια παλ απόχρωση ανάλογα με τοείδος του λαχανικού ή του μπαχαρικού που έχετε διαλέξει. Για αυτό και ειδικά για το οικολογικό αυτό βάψιμο, είναι απαραίτητοτα αυγά να είναι άσπρα, γιατί στα πιο σκουρόχρωμα το χρώμα θα είναι σχεδόν ..."αόρατο".
Kαι τα αυγά που θα βάψετε με αυτόν τονοικολογικό τρόπο αποκτούν πολύ όμορφη εμφάνιση αν χρησιμοποιήσετε φυλλαράκια φυτών για νααποτυπώσετε σχέδια στην επιφάνειά τους. Τοποθετήστε τα φύλλα, τυλίξτε με κάλτσα και στην συνέχεια αφήστε τα σύμφωνα με την κανονική διαδικασία μέσα στον ζωμό από λαχανικά ή μπαχαρικά.
Kαι τα αυγά που θα βάψετε με αυτόν τονοικολογικό τρόπο αποκτούν πολύ όμορφη εμφάνιση αν χρησιμοποιήσετε φυλλαράκια φυτών για νααποτυπώσετε σχέδια στην επιφάνειά τους. Τοποθετήστε τα φύλλα, τυλίξτε με κάλτσα και στην συνέχεια αφήστε τα σύμφωνα με την κανονική διαδικασία μέσα στον ζωμό από λαχανικά ή μπαχαρικά.