Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Τυροπιτάκια σε αφράτη ζύμη

Υπέροχη η ζύμη ~ την γέμιση την αφήνω στο γούστο σας! J
Υλικά  για την ζύμη (βγαίνουν 30 κομμάτια):


1 κεσεδάκι γιαούρτι 2% (200 γρ)
1 κεσεδάκι σπορέλαιο
25 γρ φρέσκια μαγιά (1 κύβος)
½ κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλάκια μπέικιν
2 αυγά
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 500 γρ)
Λίγο ασπράδι για την επάλειψη
Μαυροκούκι για πασπάλισμα

Για την γέμιση:

150 γρ φέτα λιωμένη
1 αυγό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ένα κουταλάκι ξερή ρίγανη


Τρίβουμε την μαγιά σε ένα μπολάκι, την πασπαλίζουμε με την ζάχαρη 
και προσθέτουμε 2-3 κουταλιές χλιαρό νερό.   
Ανακατεύουμε και την αφήνουμε για 15 λεπτά, 
μέχρι να φουσκώσει και να αφρίσει.
 Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε το γιαούρτι, το σπορέλαιο, 
το αλάτι, το μπέικιν και τα αυγά 
(κρατάμε λίγο από τον 1 κρόκο για την επάλειψη)
και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το μίγμα της μαγιάς και λίγο-λίγο το αλεύρι 
μέχρι να πετύχουμε μια απαλή, αφράτη ζύμη 
που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα.
Την αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστεί
 και ετοιμάζουμε την γέμιση.
 Σε ένα μπολ λιώνουμε την φέτα, προσθέτουμε το αυγό, 
το πιπέρι και την ρίγανη και ανακατεύουμε καλά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 30ο 
και στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί.
Παίρνουμε μικρά κομματάκια ζύμης, τα πλάθουμε μπαλάκια, 
τα ανοίγουμε με το χέρι και τοποθετούμε στη μέση 
λίγη ποσότητα γέμισης.
Τα κλείνουμε καλά και τα τοποθετούμε στο ταψί, 
σε απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν αρκετά.
 Χτυπάμε το ασπράδι με μια κουταλιά νερό 
και αλείφουμε καλά τα πιτάκια μας.
Πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με λίγο μαυροκούκι.
 Τα βάζουμε στο φούρνο και τα αφήνουμε για 30 λεπτά, 
μέχρι να φουσκώσουν.
Δυναμώνουμε τη θερμοκρασία στους 170ο 
και ψήνουμε για μισή ώρα περίπου, 
μέχρι να φουσκώσουν και να ροδοκοκκινήσουν. 
 Μπορούμε να τα γεμίσουμε με λουκάνικο, λιωμένη πατάτα, κιμά, 
σπανάκι, ζαμπόν και τυρί και με ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή μας!
 Ζεστά είναι ονειρεμένα!
Απολαύστε τα!!!