Με τη συγκεκριμένη ζύμη θα ετοιμάσετε υπέροχες πίτες και το φύλλο τους θα παραμείνει τραγανό μέχρι το τελευταίο κομμάτι!
Υλικά συνταγής
750 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο (150γρ)
2 κ.σ. ξίδι ή κρασί λευκό
περίπου 1½ ποτήρι νερού χλιαρό νερό (380γρ)
1 κ.γλ. κοφτό αλάτι
ελαιόλαδο για τα φύλλα
αλεύρι για τα φύλλα
Για την επάλειψη
1 αυγό
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 αυγό
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Σε λεκάνη ή μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο. Προσθέτουμε το ξίδι, αλάτι, ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και λίγο λίγο προσθέτουμε το νερό ζυμώνοντας, μέχρι να έχουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια, με απαλή υφή. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να σταθεί το λιγότερο για 30΄. Το χωρίζουμε στα 4 και ανοίγουμε σε αλευρωμένο πάγκο λεπτά φύλλα. Για καλύτερο, πιο τραγανό αποτέλεσμα, τα αφήνουμε να στεγνώσουν και τα στρώνουμε λίγο σουρωτά στο ταψί. Προθερμαίνουμε των φούρνο στους 180C με αέρα και ψήνουμε για μια ώρα περίπου. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το παραδοσιακό φύλλο σε οποιαδήποτε από τις γεμίσεις μας αρέσει.
750 γρ τυρι
2 αυγά
προαιρετικό λίγο ρίγανη και πιπέρι
Υλικά για Γαλακτομπούρεκο
Υλικά
για τη γέμιση:
4 κούπες τσαγιού γάλα
1 κούπα τσαγιού ζάχαρη
1/2 κούπα τσαγιού σιμιγδάλι
3 αυγά
Βανίλια ή ξύσμα λεμονιού
5 κουταλιές της σούπας περίπου βούτυρο λιωμένο για το βουτύρωμα
1 κούπα τσαγιού ζάχαρη
1/2 κούπα τσαγιού σιμιγδάλι
3 αυγά
Βανίλια ή ξύσμα λεμονιού
5 κουταλιές της σούπας περίπου βούτυρο λιωμένο για το βουτύρωμα
Εκτέλεση:
Σε ένα κατσαρόλι βάζουμε το γάλα και την ζάχαρη μέχρι να
πάρουν βράση. Προσθέτουμε στην συνέχεια την βανίλια και το 1/3 από το
σιμιγδάλι, ανακατεύουμε και όταν ξαναβράσει ρίχνουμε και το υπόλοιπο σιμιγδάλι.
Ανακατεύουμε μέχρι να βράσει, προσέχοντας να μην μας πιάσει. Τέλος ρίχνουμε τα
αυγά και όταν βράσει το κατεβάζουμε από την φωτιά. Αν δεν έχουμε έτοιμο το ταψί
με τα φύλλα στρωμένο, αφήνουμε στην άκρη την γέμιση αλλά την ανακατεύουμε
τακτικά με ένα σύρμα για να είναι λεία και να μην πιάσει κρούστα.
Υλικά
για το σιρόπι:
1 κούπα τσαγιού ζάχαρη
2 κούπες τσαγιού νερό
Λίγο κονιάκ
2 κούπες τσαγιού νερό
Λίγο κονιάκ