ΥΛΙΚΑ
1 κιλό αλεύρι χωριάτικο ή για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια μαγιά
2 πρέζες ζάχαρη
1 κουταλιά αλάτι
2,5 κουπες Νερό χλιαρό
300 γραμμ. φέτα ή κεφαλοτύρι
Λίγη ρίγανη
Λίγο ελαιόλαδο
Λίγες φέτες ψιλοκομμένο σαλάμι (ή λιαστή ντομάτα και ελιές )
Σουσάμι για την επικάλυψη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μπολ βαζουμε το αλεύρι, την μαγιά, την ζάχαρη κι ανακατεύουμε. Ρίχνουμε νερό και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να είναι απαλή κι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια. Τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο να διπλασιαστεί για περίπου 1 ώρα (ανάλογα με την θερμοκρασία του χώρου. Αν την βάλουμε κοντά στο καλοριφέρ θα φουσκώσει γρήγορα, αν την αφήσουμε απλά στον πάγκο θα πάρει περισσότερο χρόνο. Όταν θα βυθίσουμε το δάχτυλο στην φουσκωμένη ζύμη και το βαθούλωμα μένει σταθερά χωρίς να κλείνει, τότε η ζύμη είναι έτοιμη.
Την βγάζουμε στον πάγκο και την χωρίζουμε σε 4 κομμάτια. Λαδώνουμε ταψί 32 ή 34 εκατοστα. Βουτάμε τα χέρια στο ελαιόλαδο κι όπως ανοίγουμε την πίτσα με τα δάχτυλα ανοίγουμε την ζύμη σε χοντρό φύλλο μέσα στο λαδωμένο ταψί, γυρνώντας γύρω γύρω και τεντώνοντας την ταυτόχρονα. Η διάμετρος του φύλλου να είναι όσο και η διάμετρος του ταψιού. Πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια τρίμματα τυριού ή φέτας και ρίγανη. Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο στον πάγκο. Το βάζουμε από πάνω. Δηλαδή σαν να κάνουμε 4 πίτσες την μια πάνω στην άλλη κι ενδιάμεσα την γέμιση. Η γέμιση μπορεί να είναι οτιδήποτε μας αρέσει ή να είναι και διαφορετική κάθε στρώση, άλλη με φέτα, ρίγανη , άλλη με σαλάμι , άλλη με ελιά και λιαστή ντομάτα. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με τα 4 φύλλα.
Αφού τα στρώσουμε όλα τα φύλλα και την γέμιση της αρεσκείας μας σε σειρά το ένα πάνω στο άλλο πιάνουμε τις άκρες και τις γυρίζουμε στο κέντρο σαν να κλείνουμε σε μπάλα όλα τα φύλλα με την γέμιση. Αναποδογυρίζουμε την μπάλα ζύμης , οι ενώσεις να ακουμπάνε στο ταψί. Πατάμε με τα δάχτυλα την επιφάνεια να απλώσει το σχήμα και να πάρει το σχήμα του ταψιού. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με λάδι και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Σκεπάζουμε κι αφήνουμε να σταθεί για 40 σε ζεστό σημείο να φουσκώσει
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 β ή 180 αέρα για 40 περίπου να ροδίσει και να φουσκώσει.
Ζεστό είναι συγκλονιστικό.
1 κιλό αλεύρι χωριάτικο ή για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια μαγιά
2 πρέζες ζάχαρη
1 κουταλιά αλάτι
2,5 κουπες Νερό χλιαρό
300 γραμμ. φέτα ή κεφαλοτύρι
Λίγη ρίγανη
Λίγο ελαιόλαδο
Λίγες φέτες ψιλοκομμένο σαλάμι (ή λιαστή ντομάτα και ελιές )
Σουσάμι για την επικάλυψη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μπολ βαζουμε το αλεύρι, την μαγιά, την ζάχαρη κι ανακατεύουμε. Ρίχνουμε νερό και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να είναι απαλή κι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια. Τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο να διπλασιαστεί για περίπου 1 ώρα (ανάλογα με την θερμοκρασία του χώρου. Αν την βάλουμε κοντά στο καλοριφέρ θα φουσκώσει γρήγορα, αν την αφήσουμε απλά στον πάγκο θα πάρει περισσότερο χρόνο. Όταν θα βυθίσουμε το δάχτυλο στην φουσκωμένη ζύμη και το βαθούλωμα μένει σταθερά χωρίς να κλείνει, τότε η ζύμη είναι έτοιμη.
Την βγάζουμε στον πάγκο και την χωρίζουμε σε 4 κομμάτια. Λαδώνουμε ταψί 32 ή 34 εκατοστα. Βουτάμε τα χέρια στο ελαιόλαδο κι όπως ανοίγουμε την πίτσα με τα δάχτυλα ανοίγουμε την ζύμη σε χοντρό φύλλο μέσα στο λαδωμένο ταψί, γυρνώντας γύρω γύρω και τεντώνοντας την ταυτόχρονα. Η διάμετρος του φύλλου να είναι όσο και η διάμετρος του ταψιού. Πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια τρίμματα τυριού ή φέτας και ρίγανη. Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο στον πάγκο. Το βάζουμε από πάνω. Δηλαδή σαν να κάνουμε 4 πίτσες την μια πάνω στην άλλη κι ενδιάμεσα την γέμιση. Η γέμιση μπορεί να είναι οτιδήποτε μας αρέσει ή να είναι και διαφορετική κάθε στρώση, άλλη με φέτα, ρίγανη , άλλη με σαλάμι , άλλη με ελιά και λιαστή ντομάτα. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με τα 4 φύλλα.
Αφού τα στρώσουμε όλα τα φύλλα και την γέμιση της αρεσκείας μας σε σειρά το ένα πάνω στο άλλο πιάνουμε τις άκρες και τις γυρίζουμε στο κέντρο σαν να κλείνουμε σε μπάλα όλα τα φύλλα με την γέμιση. Αναποδογυρίζουμε την μπάλα ζύμης , οι ενώσεις να ακουμπάνε στο ταψί. Πατάμε με τα δάχτυλα την επιφάνεια να απλώσει το σχήμα και να πάρει το σχήμα του ταψιού. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με λάδι και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Σκεπάζουμε κι αφήνουμε να σταθεί για 40 σε ζεστό σημείο να φουσκώσει
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 β ή 180 αέρα για 40 περίπου να ροδίσει και να φουσκώσει.
Ζεστό είναι συγκλονιστικό.