δαμάσκηνα από το κτήμα μου
Τι χρειαζόμαστε:
2 κιλά δαμάσκηνα
1 κούπα νερό
1 κιλό ζάχαρη
προαιρετικά λίγη βανίλια άρωμα ή λίγη εσάνς πικραμυγδάλου
2 κ.σ χυμός λεμονιού
Πώς το κάνουμε:
Πλένουμε τα δαμάσκηνα και τους αφαιρούμε τα κουκούτσια.
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με το νερό και τα βράζουμε για 40 λεπτά περίπου να μαλακώσουν. (Αν είναι ώριμα χρειάζονται λιγότερο).
Αν θέλουμε η μαρμελάδα να έχει κομμάτια φρούτου την αφήνουμε όπως έχει, διαφορετικά περνάμε μέρος των φρούτων ή όλα απ το μπλέντερ να γίνουν πολτός, και προσθέτουμε τη ζάχαρη .
Βράζουμε την μαρμελάδα σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας με ένα ξύλινο κουτάλι για να μην κολλήσει μέχρι να δέσει (προσοχή να μην δέσει πολύ) προς το τέλος προσθέτουμε το άρωμα και το χυμό λεμονιού.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά αφαιρούμε τυχόν αφρό που έχει σχηματιστεί στην επιφάνεια.
Μόλις κρυώσει τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Διατηρείται στο ψυγείο για 1 χρόνο.
Λίγα μυστικά ακόμα
Προσωπικά περνάω μόνο το 1/3 των φρούτων ,μετά το βράσιμο με το νερό, απ το μπλέντερ και τα υπόλοιπα τα αφήνω έτσι. Έτσι η μαρμελάδα έχει κομμάτια φρούτου. Θέλει προσοχή στο βράσιμο να μην παρασφίξει και όταν είναι έτοιμη οπωσδήποτε κατεβάζουμε την κατσαρόλα μας από τη φωτιά να μην συνεχίσει ο βρασμός.
Τι χρειαζόμαστε:
2 κιλά δαμάσκηνα
1 κούπα νερό
1 κιλό ζάχαρη
προαιρετικά λίγη βανίλια άρωμα ή λίγη εσάνς πικραμυγδάλου
2 κ.σ χυμός λεμονιού
Πώς το κάνουμε:
Πλένουμε τα δαμάσκηνα και τους αφαιρούμε τα κουκούτσια.
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με το νερό και τα βράζουμε για 40 λεπτά περίπου να μαλακώσουν. (Αν είναι ώριμα χρειάζονται λιγότερο).
Αν θέλουμε η μαρμελάδα να έχει κομμάτια φρούτου την αφήνουμε όπως έχει, διαφορετικά περνάμε μέρος των φρούτων ή όλα απ το μπλέντερ να γίνουν πολτός, και προσθέτουμε τη ζάχαρη .
Βράζουμε την μαρμελάδα σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας με ένα ξύλινο κουτάλι για να μην κολλήσει μέχρι να δέσει (προσοχή να μην δέσει πολύ) προς το τέλος προσθέτουμε το άρωμα και το χυμό λεμονιού.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά αφαιρούμε τυχόν αφρό που έχει σχηματιστεί στην επιφάνεια.
Μόλις κρυώσει τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Διατηρείται στο ψυγείο για 1 χρόνο.
Λίγα μυστικά ακόμα
Προσωπικά περνάω μόνο το 1/3 των φρούτων ,μετά το βράσιμο με το νερό, απ το μπλέντερ και τα υπόλοιπα τα αφήνω έτσι. Έτσι η μαρμελάδα έχει κομμάτια φρούτου. Θέλει προσοχή στο βράσιμο να μην παρασφίξει και όταν είναι έτοιμη οπωσδήποτε κατεβάζουμε την κατσαρόλα μας από τη φωτιά να μην συνεχίσει ο βρασμός.